Tech vagyok!

Avagy okoskodás egy leendő informatikustól

Offline - Infósok Viadala 2018 - élménybeszámoló

2019. január 21. 19:23 - Ruzsa Gergely

images.png

/* Ugyan a cikkben taglalt verseny már novemberben volt, most jutottam el odáig hogy ezt a kis szösszenetet megírjam... Jó olvasást! */

Őszintén szólva, nem vagyok egy kifejezett versenyre járós típus. Engem a versenyek soha sem taszítottak, nem féltem a kihívásoktól, csupán vagy nem találtam olyan versenyt amire én kompetens lettem volna másrészt általánosban sokkal inkább a matek és magyar versenyeket nyomták inkább mint az infós esetleg médiás versenyeket. Viszont ez a középiskola beköszöntével megváltozni látszik, egyre több informatikai versenyről informálódok és még akad köztük olyan is amihez érzem is magamban a kompetenciát.

Emlékszem az egész egy prezentációval kezdődött. Dr. Bacsárdi László tartotta az előadást (akivel egyébként a versenyen személyesen találkoztunk még egyszer) és ha emlékezetem nem csal akkor a műholdakról volt szó a verseny mellett. Nem is kell mondanom elég gyorsan eldöntöttük, hogy megpróbáljuk a versenyt. Nem voltunk meggyőződve arról, hogy nekünk sikerül egyáltalán eljutni a második fordulóig. No de megpróbáltuk. Az első kör relatív könnyű volt, amolyan kedvcsináló, alapozó. Az igazi megmérettetés csak a második körtől kezdődött. Ötleteltünk, gondolkodtunk, dolgoztunk mint atom, tehát mindent csináltunk amit ilyenkor egy csapat csinál. Közben persze a vezetőnkkel oda-vissza leveleztünk, egyeztettünk, korrigáltunk. Végül is lett egy épkézláb beadandó anyagunk amiket nagy izgalmak közepette (és persze min. 3 állomány visszaellenőrzés után) beadtunk és végre megengedtük magunknak, hogy aludjunk.

November 5. délután - Szépen, titkon (ahoy rezgő mód!) kaptam egy emailt, miszerint bejutottunk a döntőbe. Persze mindannyian örültünk mint a fene, főképp mert nem igazán reménykedtünk a döntőbejutásban. 

November 16. reggel - Reggel gyülekeztünk egy másik csapattal (akik egyébként idén az első helyezettek lettek a korcsoportunkban) és útra keltünk Sopron városa felé. Potom 2 és fél óra múlva ott is voltunk. Mivel még volt időnk a verseny kezdete előtt így egy kicsit körbenéztünk az emeleten és beszélgettünk. 1 óra táján elkezdődött a verseny egy (inkább kettő mert két korcsoport volt) erre a célra berendezett teremben. A versenyhelyzeti komolysága megvolt minden csapatnak de általánosságban elmondható, hogy egy kellemes döntőn, egy barátságos légkörben mérhettük össze tudásunkat. Végül is este felé, amikor vége volt a versenynek, kihirdették az eredményeket és a mi csapatunk elérte a dicsőséges 5. helyet. És hogy ez miért dicsőséges? Nos azért mert alapból nem hittük volna hogy idáig eljutunk, arra meg végképp nem számítottunk az országosan jelentkező 240 csapatból benne leszünk az utolsó 12(!) legjobb között. Ezek után már csak egy laza hazaút várt ránk Budapestre ahonnan mindenki ment a saját útjára.

A versenyt nagyon éltük és kifejezetten élveztük szinte minden percét, függetlenül attól, hogy azért akadtak frusztrációk a 2. fordulóban. Hogy ajánlom-e? Igen. Igen ajánlom. Sőt, megmerem kockáztatni, hogy mi is az indulók között leszünk a következő versenyen, újult erővel.

Egyébként az NJSZT is írt erről egy kis cikket, azt ITT tudjátok megtekinteni.

Szólj hozzá!

Jegyzet - MÁV E-vonatjegy

2018. december 29. 21:37 - Ruzsa Gergely

/* Nem árulok zsákbamacskát, a "Jegyzet" előtagú bejegyzések az én, saját véleményemet és tapasztalataimat írja le, nem az ipar/szakma nagy volumenű tudását, tényeit. Biztos vagyok benne hogy nem mindenki fog egyetérteni velem, a tudásommal vagy a tapasztalataimmal ami nem is meglepő vagy elvárható. Elöljáróban ennyit akartam mondani. */

A közelmúltban vonattal kellett utaznom párszor és úgy gondoltam miért is ne köthetném össze, ha nem átfogó, de valamilyen teszteléssel. Eszembe jutott, hogy létezik egy ilyen hogy E-vonatjegy, úgyhogy gondoltam egyet és megvettem a vonatjegyemet. Az "Elvira" vásárlási felülete...nos....fapados, de legalább funkcionális. Nincsenek fölösleges menüpontok vagy gombok, általánosságba véve minden megtalálható.

A jegyvásárlás menete pretty much ugyanolyan mint ahogy elképzelnéd. Kiválasztod a menetrendből azt a vonatot és azt az időt amelyikkel menni akarsz, kitöltesz pár adatot majd végül OTP Simple-s átirányítással kifizeted vonatjegy árát. Ha ez megvan akkor az előzőleg kiválasztott átvételi módszertől (Letölthető E-vonatjegy vagy átvétel automatából) függően kapsz egy dokumentumot benne egy QR kóddal vagy egy 10 jegyű számot amit majd az automatába pötyögsz be. Ez utóbbi eléggé uselessnek tűnik. Mármint, ennyi pötyögésből akár rendesen meg is tudod venni a jegyet egy sárga automatából.

A kalauz egyébként a fentebb említett QR kódot olvassa be és hagyja jóvá a jegyedet. A jegyvásárlási rendszer pozitívuma, hogy képes elmenteni az adatainkat és egyszerre akár több számlázási adatot / személyt el tud menteni. Én mondjuk szívesen láttam volna egy olyan funkciót, hogy az elmentett személyek mellé a kedvezmények típusát is elmentse. Ami kifejezetten zavart hogy egyszerűen nem találtam meg, hogyan és miként lehetne több jegyet venni egyszerre. Ugyan hadovál a rendszer valamiféle kosárról de, hogy az hol van és miben nyilvánul meg, nem jöttem rá, pedig becsszó alaposan körbenéztem.

Összességében pozitív volt a véleményem a rendszer működéséről és elég nagy az esély arra, hogy ezt fogom legközelebb is használni.

 

Szólj hozzá!

Jegyzet - Régebbi Toshiba laptopok

2018. december 15. 20:04 - Ruzsa Gergely

/* Nem árulok zsákbamacskát, a "Jegyzet" előtagú bejegyzések az én, saját véleményemet és tapasztalataimat írja le, nem az ipar/szakma nagy volumenű tudását, tényeit. Biztos vagyok benne hogy nem mindenki fog egyetérteni velem, a tudásommal vagy a tapasztalataimmal ami nem is meglepő vagy elvárható. Elöljáróban ennyit akartam mondani. */

Nem is olyan rég két Toshiba (az egyik egy Satellite Pro L300-as másik pedig egy sima Satellite L300-as volt) laptopot is "kezelésbe" kellett vennem. Hardvert és kialakítást nézve egy korszakból származtak. Ugyanaz volt a kérés mindkét laptop esetén. Kitisztítás, újrapasztázás és Windows reinstall. Mindkét laptopnál ki kellett csavarni minden csavart ami a gépek alján volt található. Pozitívum volt látni, hogy a komponens fedő lapokon kívül az egész ház egy fajta csavarral volt rögzítve, így megspórolt nekem némi fejfájást ezen a téren. Mindkét laptopnál a billentyűzet felső részén található műanyag elemet kell lepattintani majd a billentyűzetet tartó két csavart. Kipattintod a fedelet és benne vagy a gépben. Oh boy.... Eddigi tapasztalataim alapján három fajta építés van a hűtést tekintve. Az első (és szerintem a legjobb) amikor a laptop alján csak egy fedlapot kell eltávolítanod és mindenhez hozzáférsz (jó példa erre az Asus X51H, de mégjobb a Dell Latitude E6220). A második az amikor a billentyűzetet kell eltávolítanod. Ez kellemetlenebb ugyanis benne van, hogy a billentyűzetet csavarok tartják...alulról.... és utána szidod az összes le- és felmenőjét amiért nem jön le. Plusz ha olyan a kialakítása akkor még félsz is, nehogy eltörd a billentyűzetet tartó műanyag pöcköket. A harmadik pedig amikor szét kell szerelned mindent és ki kell venned a komplett alaplapot és úgy újrapasztázni, kitakarítani. Na mit tippelsz, melyik volt? Naná hogy a harmadik. Ne érts félre, nem hátrálok meg egy kis munkától, de azért elkerültem volna, hogy mindent szétbombázzak. Mindenesetre nem volt olyan vészes sem a szét- sem az összeszerelése. Jó szerelő módjára, csináltam képet, hogy melyik vezeték hová megy (marha sokat tud segíteni!) így minden flottul működött. Azt az egy tényt leszámítva, hogy az egyik laptopnak a WiFi kapcsolója..khm...el volt törve és mire rájöttem már össze volt szerelve... Megesik az ilyesmi, de sebaj. Hál' Istennek egyik sem volt nagyon-nagyon koszos így az ecset bőven elégnek bizonyult.

Szólj hozzá!

A+ TWS Twins bemutató és vélemény

2018. november 30. 18:28 - Ruzsa Gergely

20181129_144107.jpg

Nemrégiben egy ismerősöm rendelkezésemre bocsátotta a címben említett fülhallgatót tesztelésre.

A fülhallgatóhoz jár egy szütyő, a fülhallgatót tartó/töltő doboz, USB kábel a töltéshez és persze gumikat különböző fülméretekre. A fülhallgatóról elsőre lejön, hogy ez, bizony, nem valami nagyon nagy márkának a terméke. Márcsak a teljesen műanyag konstelláció miatt is. Viszont ebben van azért felhasználási potenciál ugyanis a műanyagborítás miatt a fülesek elég könnyűek és ráadásképp hidegben nem fagy át egykönnyen (tapasztalat). 

Az eszköz használatbavétele relatív egyszerű. Feltöltöd, bekapcsolod és párosítod őket.

Side note: állítólag lehet a két félt külön eszközként használni. Ezt az "urban legend"-et nem sikerült bebizonyítani...

Éééés itt érünk el a fülhallgató (talán) egyetlen hiányosságához, a Bluetoothhoz. Ugyanis tudni kell azt, hogy a fülhallgató nem tolerálja nagyon jól a távolságot (ami nem feltétlenül probléma) viszont a másik (ami egy kicsit furább) az a megfigyelés, hogy ha valamiért lefogod a füled (és ezzel letakarod az egységet) akkor elkezd szakadozni a jel. 

A hangminőségre abszolút nincsen panaszom. Elég hangos, magasak kicsit gyengébbek de nem tartom zavarónak. Az akkumulátor is elég jónak mondható. A gyártó által behatárolt 2,5 - 3 órát lazán bírja a füles. 

Megéri? Nos azt a tényt nézve, hogy árban durván a fele egy AirPods-nak és azt, hogy valahol mindig le van értékelve, azt mondom, hogy igen, aki teheti és szeretne egyet vagy fülhallgató vásárlás előtt áll annak mindenképpen tudom ajánlani, hogy ruházzon be egyre.

Pros:

 

 • Olcsóbb mint egy AirPods
 • Hangminőség/erősség jó, leszámítva, hogy a magas hangok gyengék
 • Stabilan marad a fülben
 • 2,5 - 3 óra akkuidő

 

Cons:

 

 • Könnyű leszigetelni a jelet akár a tulajdon kezünkkel(!)
 • Rövid Bluetooth hatótáv

Neked van ilyened? Mi a véleményed róla? Ne habozz leírni a komment szekcióban! :-)

Szólj hozzá!

Tablet az ökoszisztémában - még mindig jók valamire?

2018. november 29. 19:32 - Ruzsa Gergely

kep.png

Sokunk lakásában fellelhető különféle gyártóktól származó tabletek. Sokféle verziójuk van. Vannak 7,8,9,10 colos tabletek (és még ezeknek a tizedesekre kiélezett verziói). Ezeket az eszközöket három részre bontjuk (az operációs rendszerük szerint) Android, iOS (iPad) és Windows. Íme egy kép ami segít értelmezni, hogy a telefonokat, phableteket (telefon és tablet közti átmenet, kvázi hibrid), és a tableteket miként kategorizáljuk (méret szerint):

main-qimg-2d92982d02626ce1f4afe874723f6ce0-c.jpg

 

Most, hogy egy kicsit áttekintettük a tabletek mivoltját térjünk át a fő kérdésre. Tényleg lehet ezeket még valamire használni? Nos, hogy ezt kellően végigjárjuk kell két elengedhetetlen paraméter. Az egyik az eszköz aminek a szemszögéből körbejárom. a másik pedig az elképzelés, hogy nagyvonalakban mire szeretném használni / amire átlag emberek használják (szerintem) a tabletet. 

Hardver tekintetében nekem az Alcatel Onetouch Pixi 3 10 colos tabletre eset a választásom és nem, nem a billentyűzetes modellre, mert a billentyűzet/tok része nem járt hozzá. Rendelkezem ennek a szériának egy újabb modelljével is de valahogy ehhez jobban húzott a szívem a nagy felbontás miatt. 

367810329_alcatel-onetouch-pixi-3-10-wifi.jpg

Ezeket szedtem össze átlagos felhasználási körként:

- Produktivitás (Remote Desktop [RDP, TeamViewer], Dokumentumok szerkesztése, Fájlkezelés)

- Kommunikáció

- Tartalomfogyasztás (YouTube, VLC)

- Kamera

- Játékok

 

1. Produktivítás

- Remote Desktop - RDP, TeamViewer 

Ez valamelyest csalás mert ehhez kell egy gép is, de a lényeg átjön. Ha szívesebben dolgoznánk a gépünkön vagy kell valami róla de csak egy tablet van nálunk (például egy nyaraláson) akkor is meg vagyunk mentve (feltéve ha be van állítva :-P). Ehhez a megoldáshoz kifejezetten kényelmes, ha Windows 8 vagy Windows 10 van fent a gépünkön (előbbi a felület, utóbbi a az ún. Tablet mód miatt kényelmes).

 

- Dokumentumok, fájlkezelés

Amióta világ a világ, soha nem volt kényelmes érintőképernyőn írni, és ezen a kijelző mérete sem változtat. Viszont ha tabletünk rendelkezik a fent említett OTG támogatással akkor csatlakoztathatunk rá vezetékes billentyűzetet. Na, de ha nincsen támogatásod se búsulj! Szinte az összes tabletnek van Bluetooth vevője. Ezt kihasználva tudsz rá csatlakoztatni Bt-s billentyűzetet. Ezeknek az ár az igazi nagy hátrányuk, mert míg vezetékes billentyűzete jóformán mindenkinek van 1-2 fölös darabja addíg Bt-s nem biztos. Ha a problémát áthidaltuk akkor temérdek dokumentum szerkesztő áll a szolgálatunkra, mint például a WPS office, Microsoft Office telefonra lebutított verziója vagy éppen a Polaris Office. Embere válogatja, hogy kinek mi a befutó, az összes megfelel a célra.

Fájlkezelés szempontjából egyszerű számomra a választás. Elég sok noname fájlkezelő van fent Google Play-en és sok esetben tele van reklámokkal esetenként bloatwarel, viszont van két név ami kiemelkedik. EZ file explorer és a méltán híres Total Commander androidos változata. És hogy melyik jobb? Nos, szintén döntsd el magad, de én sokkal-sokkal jobban ajánlom a TC-t.

 

2. Kommunikáció

A legtöbb csevegőprogram (WhatsApp, Mesennger, Viber stb.) Android platformon látta meg a napvilágot, tehát egyértelmű, hogy ezek a programok elérhetőek rá. Mindemellett a tabletekben van mikrofon és előlapi kamera a videchat-eléshez. Ez nem egy selling feature de hé, legalább van!

 

3. Tartalomfogyasztás

Tartalomfogyasztásra amióta világ a világ a nagyobb és élesebb kijelzők voltak a legalkalmasabbak. Jelenlegi betekintő eszközünk nem a legélesebb kijelző, sőt még csak nem is a legnagyobb felbontású de legalább nagy. A tablet teljesen alkalmas YouTube nézésre illetve a VLC-ben történő videónézésre. A zenehallgatásról inkább is nem is beszélek, hiszen azt már majdnemhogy a nagyi őskommunista pirítós készítője tudja, úgyhogy, igen, azt is lehet (what a coincidence...).

 

4. Kamera

Ez a legtöbb tablet "banánhéja" ugyanis ez az a funkció amire (véleményem szerint) nem annyira fontos koncentrálni, hiszen, valljuk be, a kamerák sem selling pointok, másrészt ha már fotózásról van szó akkor én sokkal szívesebben fotózók a telefonommal mint egy cefet nagy tablettel. Ebből a meggondolásból nem is sűrűn látni tabletet aminek a kamerája meghaladja egy Evrika mosógép szintjét, ha meg van is (mert azért van) annak sem a kameráját szokták marketingelni.

 

5. Játékok

Láttál már tablet reklámot amiben a játékokat hangsúlyozzák? Nem? Akkor nem vagy egyedül, mert én sem. Viszont egy biztos. Egy erősebb hardver már teljesen alkalmas egyszerűbb vagy akár összetettebb játékok futtatására. Néhány tablet gyermekbetegsége, hogy erősebb grafikai használat hatására képesek eszméletlenül felmelegedni, ami halmozottan baj tud lenni egy fémház esetén. A cikk kedvéért elővett tablet nem melegszik fel egyáltalán effajta tevékenységek hatására. Alkalmasint be tud lassulni de abszolút nem vészes.

Nem egy hálás téma verdiktet mondani, de állást kell foglalnom. Van még a tabletnek létjogosultsága? Nos ha azt vesszük alapul, hogy a tabletekből a gyártók megpróbálnak egyre inkább laptopszerű eszközöket gyártani (pl.: Surface Book 4), vagy éppen azt a tényt, hogy a tabletek is egyre erősebbek, úgy vélem, hogy van. Van létjogosultsága. 

 

Nektek mi a véleményetek? Várom véleményetek kommentben!

2 komment

Hétvétech - Az MSI meg a backup

2018. november 25. 16:28 - Ruzsa Gergely

system-maintenance-image.jpg

Nagyritkán nekem is van időm meg kedvem valamilyen magánvonzatú dologgal foglalkozni. Ilyenkor átgondolom, hogy mit terveztem el, mi az amire szükségem lehetne. Ilyenkor körbenézek szerény kis raktáramban és elkezdek ötletelni, majd megcsinálni (néha fordítva :-P).

Nemrég történet egy kisebb....khm...incidens az egyik adattároló lemezemmel és akkor realizálódott bennem, hogy miért fontos másolatokat tartani, úgyhogy ráálltam a dologra. Találtam a raktárban egy 500GB-os merevlemezt meg egy külső merevlemez tartót. Mivel 500 GB tárhely nekem elég a "mission critical" adatok biztonsági mentésére és még így is egy rakat helyem maradt, így leválasztottam egy durván 80GB-os partíciót amire meg a rendszer kapott egy biztonsági másolatot.

Adat backupra FreeFileSync-et használok (Link) míg a rendszerhez a Windows beépített eszközét használtam (Link).

freefilesync.PNG

 

Régebbről rendelkezem egy hadi sérült laptoppal, alias nincsen kijelzője, viszont sajnáltam volna csak úgy elrakni a szekrény mélyére, elfelejtve így úgy döntöttem, hogy inkább adok neki valami funkciót. hardverben nem egy atomreaktor de bőven használható. Specifikációk:

 • CPU: i3-330M (2.13 GHz)
 • RAM: 4GB 667 MHz
 • HDD: 40GB Hitachi 5400 RPM

 five_pictures1_20100330174140.jpg

Ezt a hardvert ki lehet használni valamilyen szervernek vagy akár valamilyen multimédiás eszköznek. Kocka mivoltomból fakadva én a szervert választottam. Elsősorban azért mert ez közelebb áll hozzám, másrészt azért mert a "fejlesztős" P4-es gépem máshol teljesít szolgálatot, így nem áll rendelkezésemre amikor éppen gyakorolni van kedvem. Szoftverek amiket használok effajta tevékenységekhez:

 • WAMPserver
 • Xlight FTP
 • Windows Remote Desktop + TeamViewer (távoli elérésért)

 

 Az előző Hétvétech-et itt tudod elérni!

 

 Ti milyen tech tematikájú dologgal foglalkoztatok a hétvégén? Írjátok meg kommentben!

Szólj hozzá!

Mobil teszt - Elephone P9000

2018. szeptember 20. 21:08 - Agot Bence

Nos, kezdeném az elején. Kaptam 2 napja tesztelésre egy telefont, mely nem más, mint az Elephone P9000-es. Eszméletlen gyors, azonnal ugrik minden kérésemre.

Dizájn:

Elöl található a kijelző. A kijelző alatt található egy érintős gomb. A kijelző tetején elérhető a híváshoz tartozó hangszóró, fény és távolságérzékelő és a természetesnek tűnő szelfi kamera. Hátul hideg és meleg fényű LED is található az újlenyomat olvasó, hátlapi kamera és egy lézer fókusszal társítva.

Most térjünk rá az oldalaira. Jobboldalt található a Hangerőszabályzó és a főkapcsoló; felül egy 3,5mm jack csatlakozó, alul egy USB Type-C csatlakozó, a hangszóró és a mikrofon; baloldalt meg egy gomb, aminek funkciójáról halvány gőzöm sincs.

elephone_o9000.png

Technikai adatok:

A kicsikét egy MTK6755 hajtja meg, ezen felül 4 GB fizikai memóriával, 32 GB belső tárhellyel rendelkezik. A kijelző egy 5,5"-os 1080x1920 pixeles kijelző. Hátlapi kamerának egy 13 megapixeles Samsung szenzort kapott, előlapinak meg egy 8 megapixeles szenzort. 3000 mAh az akkumulátorának a kapacitása, mely közel (az én használatomnak megfelelően) másfél napot bír 1 húzásra. Támogatja a 2.4 , illetve az 5GHz WiFi-t, emellett Bluetooth 4.0-át. Van benne NFC, mely bankkártyás fizetéshez elengedhetetlen, valamint 4G LTE-re is képes. Egész jól működik benne a vezeték nélküli töltés, bár nem mondható hiper gyorsnak, de ha az ember hazamegy és lerakja a telefont az asztalra, eléggé ébren tudja tartani. Android 6.0-val érkezik, de 7.0-t is támogatja.

Jelenlegi teljesítményével megvagyok elégedve teljes mértékben, Facebook, Messenger, Snapchat, Instagram csettintésre indul és dolgozik. Word, PowerPoint, Excel is gördülékeny, 1080p Youtube videókat is kérésre azonnal lejátsza. Vezeték nélküli kijelzőként is alkalmazható a Miracast-al. PC-ről telefonra, illetve más eszközökről a telefonra lehet vetíteni, valamint a visszafelé is működik.

Elég is volt a felületes dologból, 1-2 héten belül érkezik a teljesítményéről bővebb teszt egy másik cikkben.

Ti mit várnátok el egy okostelefontól, illetve milyen teszteket látnátok szívesen? Írjátok meg kommentben.

Szólj hozzá!

Hétvétech - Szórakozás a P4-el

2018. szeptember 09. 13:53 - Ruzsa Gergely

Nem is olyan rég markomat ütötte egy egész jó állapotban lévő Pentium 4-es asztali gép. A gép ideérkezésekor csak 512 MB memóriával rendelkezett ámbár ezt én kiegészítettem még 512-vel így 1 GB van a gépben. Operációs rendszer tekintetében egyszerű volt a választás, hiszen semmi komolyra nem áll szándékomban használni és mert az 1 GB is kevés lenne egy újabb Windows-nak így maradtam az XP-nél. A gép vezérlését RDP-n keresztül oldottam meg. Így kényelmesebb és kevesebb a vezeték.

 kep.jpg

Felhasználást tekintve támadt egy ötletem. Régebben használtam de egy időre félretettem a HTML, PHP és a MySQL gyakorlását. Úgy gondoltam, így hogy, van egy külön gépem ami több mint megfelelő egy kis házi webszerver futtatására elkezdtem újra gyakorolni a fent említett programozási nyelveket. Igaz hogy, a WAMP 2.5 (ami a mai napig a kedvenc kiadásom, függetlenül attól hogy, van már 3.0 is :-P) már nem támogatja az Xp-t de az egyel elötte lévő verzió (2.4) még támogatja. Ez nem egy dramatikus hír ugyanis az újabb WAMP-ok lényegében az újabb verziószámú Apache, PHP és MySQL-t hozza el, gyakorlásképpen meg a hangyányit régebbiek is megteszi.

 winxpasztal.jpg

Ti milyen tech tematikájú dologgal foglalkoztatok a hétvégén? Írjátok meg kommentben!

Szólj hozzá!

Mire jó manapság egy régi laptop?

2018. augusztus 30. 22:14 - Ruzsa Gergely

Sokunk életében előfordul az amikor valaki egy valamirevaló régi gépet kap/vesz/talál és valamire mégis csak akarja használni. Íme egy kis lista róla, hogy (szerintem) mikre lehet használni egy régebbi laptopot:

 

1. Gép kezdőknek!

Egy régebbi laptop, csak azért mert nem most gördült le a gyártószalagról még lehet átlag dolgokra használni. A kezdő számítógép-felhasználók soha nem lesznek azonnal poweruserek. Ugyan a weboldalak egyre több RAM-ot emésztenek fel és ebben a Chrome és a Mozzilla sem segít túl sokat, de szövegszerkesztésre, jegyzetelésre, esetleg light-os képszerkesztésre (szigorúan beépített programokkal) még bőven alkalmas egy ilyen gép. 

Azt viszont ki kell emelnem, hogy a legtöbb régebbi laptop (ami nem az ősrobbanás előtti időkből származik) DDR2-es SO-DIMM RAM-mal működik. Ugyan ezeket webshopokból aranyáron kapni, használt oldalakról (pl. Hardverapró) sokkal-sokkal olcsóbban megkapni ezeket a RAM-okat. Hogyha olcsón meg tudsz kaparintani egy 1 GB-os RAM-ot még jobban tudja javítani a felhasználói-élményt.

Javasolt minimum RAM mennyiség: 512 MB

Javasolt Operációs Rendszerek: 

OS Minimum RAM Vélemény
Windows XP 128 MB Lejárt a támogatása de még mindig releváns
Debian (Xfce) 256 MB Linux frontról, talán az egyik legjobb rendszer
Puppy Linux 64-256 MB Keveset használ és a fent említett dolgokra alkalmas, kinda
Vector Linux (Light/Standard) 64/128 MB Keveset használ és a fent említett dolgokra alkalmas
Damn Small Linux 30 MB Ezt már csak akkor játszik ha tényleg ennyire gyenge a laptop

 

internet-sex-crime-defense.jpg

 2. Használhatod WiFi Hotspotként

Gyenge a net a lakásban és van otthon egy régebbi laptop? Akkor ezt neked találták ki! Ennek végül is nincsen különösebb követelménye. Bármilyen WiFi képes laptop használható erre valamilyen szinten. Ezen a linken találhattok egy angol nyelvű útmutató ezzel kapcsolatban Debian rendszerhez.

 wifi-hotspot-300x300.png

3. Media Center / Media Server

Van egy hálózati meghajtód, vagy esetleg egy pendrive-od pár jó filmmel? Akkor ez a te opciód. Egy jó rendszerrel még a régi gépek is képesek filmek lejátszására. 

Média szerverként is használhatod régi laptopodat. Ehhez mindenképpen a Plex-et tudom ajánlani. És persze egy jó internet előfizetést. *khm, khm*

 r734890_5959256.jpg

4. Minecraft szerver

Oké, most talán furán nézel magad elé, de igen, ha ilyen körökben mozogsz akkor egy 512-es gép már elég egy 2-3 személyes szerver futtatásához. Ha érdekel akkor ehhez információt ITT találhatsz!

a-kovetkezo-minecraft-frissites-lesz-az-utolso-az-elozo-generacios-masinakra_1.jpg

 

5. Használd fel az alkatrészeket!

Ha nem akarod semmire se használni a laptopodat vagy valamilyen oknál kifolyólag nem lenne megfelelő az elképzeléseidnek akkor még mindig fel tudod használni az alkatrészeket külön. A merevlemezt fel tudod használni külön meghajtónak az éppen használatban lévő gépedben. A laptop monitorját átalakíthatod külsőleges monitorrá is. Ehhez linkelek egy videót ide:

Ha nem vagy azaz ember aki szívesen halmoz fel alkatrészeket akkor az alaplapot és a processzort alkatrészként megpróbálhatod eladni. A RAM-ok necces kérdés mert soha nem lehet tudni, hogy mikor jön jól. Én azt mondom, hogy ha még 512-es is akkor is tartsuk meg.

 

Nektek mi a véleményetek? Tudassátok velem a komment szekcióban!

49 komment